Luštěniny | Jak hubnout zdravě
Luštěniny
Luštěniny jsou potraviny, které bývají v našem jídelníčku často opomíjeny a přitom z hlediska obsahu výživových látek patří k tomu nejlepšímu. Mají vysoký obsah bílkovin, spoustu minerálních látek a vitamínů (zejména skupiny B vitamínů). Upravovat je můžeme na několik způsobů ( viz. RECEPTY ).
JAK PROTI NADÝMÁNÍ
Tak za prvé je třeba luštěniny před použitím namočit, to asi ví každá hospodyňka, a to raději více než méně, vodu potom slít a pro vaření použít novou. Při vaření je dobré použít saturejku, drcený kmín nebo majoránku. Pokud přidáme mořské řasy, také se zvýší stravitelnost luštěnin a navíc je obohatí o minerály. Mořskou sůl přidáme až ke konci vaření (nemusí jí být pak tolik).
CIZRNA
Podle mnohých je tou nejchutnější luštěninou, má lehce oříškovou chuť. Obsahuje velmi kvalitní živiny, zejména železo (kterého obsahuje 3x víc než maso).
Namáčíme-přes noc (10-15 HODIN)
Vaříme-1-1,5 hodiny
ČERVENÁ ČOČKA
Snad jediná luštěnina, která nepůsobí nadýmavě a navíc je velmi rychle uvařená. Pokud chceme zařadit luštěniny malým dětem, začneme určitě touto potravinou, vhodná je i pro kojící matky.
Namáčíme-0
Vaříme-15-20 minut
FAZOLE
Používáme nejčastěji do masových pokrmů-gulášů, zeleninových směsí, polévek, pomazánek apod.
Namáčíme-12-24 hodin
Vaříme-1,5-2 hodiny
TOFU A TEMPEH
Sója se vyznačuje nejvyváženějším složením bílkovin. Dobře stravitelné tofu je vyrobeno vysrážením sójového mléka. Tempeh zase z fermentovaných sójových bobů.
Hodí se nejvíce do rizot, zapékaných pokrmů, salátů apod. Doporučuji ale konzumovat jen 2x týdně. Lepší je vždy sáhnout po co nejméně upravené potravině, což jsou samotné sójové boby.
SÓJOVÉ BOBY
Můžeme použít zejména jako náhražku masa k omáčkám. Sója je zásadotvorná a má vysoký obsah řady cenných minerálů. Její vysoký obsah vitaminů B1 a B3, lecitinu, vápníku a hořčíku velmi příznivě působí na nervovou soustavu. A nejen to, doporučuje se při onemocnění dnou, srdečně-cévních onemocněních, vysokém krevním tlaku, při výskytu vyrážek nebo ekzémů a také při osteoporóze.
Namáčíme-8-12 hodin
Vaříme-4 hodiny
MUNGO
Fazole mungo se konzumuje nejen vařená, ale také naklíčená. Klíčky jsou plné živin a energie i vitamínů. Nejvhodnější do salátů.
Namáčíme-2 hodiny
Vaříme-15-20 min.
AKTUÁLNĚ
Přístroj, který umožňuje změřit aktuální zdravotní stav těla v 272 parametrech u ženy a v 268 parametrech u muže.
Měření trvá cca 1 minutu, přičemž vystačí podržet půlenou elektrodu v dlani ... Více zde