Ajurvéda | Jak hubnout zdravě
Ajurvéda
"Nemoc a chátrání organismu nevzniká počtem let, ale počtem chyb".
Pavol Hloška
Ájurvéda je léčebný systém a nauka o zákonitostech života (ájus = život). Světovou zdravotnickou organizací (WHO) je uznána za účinný medicínský systém. Pro zjištění stavu organismu a pro doporučení ke zdraví nebo k vyléčení využívá poznatků o řídící inteligenci - o třech regulátorech (třech dóšách) - které má každý člověk uvnitř. Tyto regulátory jsou 3 skupiny vzniklé z 25 vlastností, vyskytujících se společně - ve třech skupinách.
Proto i když máme všichni orgány stejných názvů, například játra, žaludek nebo mozek, každému tyto orgány pracují jinak, mají různé vlastnosti a potřeby. A proto potřebují pro svůj provoz i různé palivo. Tím palivem je zejména výživa a také jiné podmínky, jako například teplo, zima, vlhko, sucho, zvukové a zrakové vjemy, aktivita nebo klid atd.
Nemoc vzniká neuspokojením potřeb. Potřeba není rozmar (vrtoch, svévole). Rozmar je důsledek nemoci.
Každý jsme jiný. Jeden před důležitým závodem volá po chladném počasí, druhý si přeje teplo. Někdo sní vše a osobní váhu nepotřebuje, jiný si musí hodně hlídat jídelníček. Někdo při závodě snadno přepálí úvod a má problém na konci, jiný jede celou trať ve stejném tempu, ale za nic na světě nedokáže zrychlit.
V našem těle souvisí vše se vším.
Jen jeden malý příklad za všechny.
Snad každý z nás se v parném létě rád osvěží čerstvou šťávou z pomerančů nebo jiného tropického ovoce. Více než cokoliv jiného působí chladivě, což právě v tomto ročním období potřebujeme. Kolik z nás si však pod vlivem médií a starých návyků ordinuje citron kvůli vysokému obsahu vitamínu C jako prostředek proti zimnímu nachlazení! Tím však tělo zchladíme a jeho náchylnost na nastydnutí paradoxně ještě vzroste!
Dopady na zdraví, tělo a mysl poznáte až překvapivě rychle. Někdy stačí jen upravit jídelníček z hlediska času podávání určitého oblíbeného jídla a výsledek se dostaví, aniž byste se jej museli vzdávat!
Ajurvéda neanalyzuje složení potravin, neměří obsah tuků a sacharidů, vitamínů, vlákniny ap. Spíše si všímá jejich působení na naše tělo, potažmo psychiku. Někdo je od narození horký typ, někdo chladný. Někdo si dá klidně dobře vychlazené pivo uprostřed zimy, druhému je zima, jen na pivo pomyslí. Ale tepelné působení není jedinou vlastností potravin.
Ajurvéda rozlišuje tři základní tělesné a duševní typy, podle nichž se dá rozškatulkovat celé lidstvo. Jak ale cítíte, nic na světě není černobílé. Každý z nás jsme kombinací všech těchto typů (regulátorů) a tyto kombinace nás činí unikátními.
Správné určení ajurvédského typu (nebo spíše kombinace) je klíčové pro pochopení sebe sama, určení vhodné stravy, jejího využití k léčbě potíží a klidně i volbě vhodného sportu.
AKTUÁLNĚ
Přístroj, který umožňuje změřit aktuální zdravotní stav těla v 272 parametrech u ženy a v 268 parametrech u muže.
Měření trvá cca 1 minutu, přičemž vystačí podržet půlenou elektrodu v dlani ... Více zde